Корзина
1 отзыв
Ce facem cu gazonul toamna?
Производители
Контакты
HIDROSTART
+3736982-02-02Ruslan
+3732200-22-08Fax
+3737920-20-80Ion
Ruslan
МолдоваКишинёв
Карта

Ce facem cu gazonul toamna?

Ce facem cu gazonul toamna?

 

 

Ce facem cu gazonul toamna?

 

Toata vara gazonul ne-a bucurat cu verdeata si frumusetea lui, dar a venit acea perioada a anului in care fiecare gospodar trebuie sa faca anumite lucrari de pregatire a gazonului pentru perioada rece a anului. Pentru a ne bucura de verdeata gazonului mai multi ani, acesta trebuie ingrijit foarte atent in toate perioadele anului, dar cel mai important este cum va suporta gazonul perioada rece a anului-iarna. Iar daca sunteti un incepator in arta gradinaritului, atunci specialistii Hidrostart vin sa va ajute cu cateva sfaturi, care cu siguranta vor ajuta gazonul sa se mentina pe timpul iernii, iar primavara sa va bucurati din plin de acesta, pentru ca uneori un gazon verde si ingrijit este mai frumos decat o clumba cu flori.

Daca luna septembrie are inca temperaturi calde, care nu afecteaza iarba, atunci trebuie sa atragem atentia la cat de ploioasa este aceasta, ca ulterior sa stim de cate ori sa-l udam. Daca prima luna a toamnei nu este ploioasa atunci gazonul se ingrijeste asa cum a fost ingrijit pe perioada verii.

In luna octombrie avem mai mult de lucru

1.     Continuam sa tundem iarba regulat. Utima tunsoare a ierbii se va face cu 2-3 saptamani inainte de stabilizarea temperaturilor reci( de obicei aceasta este ultima saptamana a lunii octombrie), iar lungimea ierbii nu trebuie sa depaseasca 5 cm. Trebuie sa lasam gazonul sa creasca pentru inaltimea optima pentru sezonul rece. O tundere prea scurta a ierbii gazonului, va duce la slabirea acesteia sau chiar la moarte, iar nutrientii trebuie pastrati pentru perioada rece.

2.    Continuam sa monitorizam echilibrul de apa.

3.    Inlaturam frunzele si gunoiul strain(flori uscate, crengute etc.), de pe iarba gazonului. Stratul de frunze  care se pune precum o plapuma pe iarba gazonului, nu va permite aerisirea solului si nu va permite patrunderea razelor solare. Acest strat compact de frunze nu va permite patrunderea apei in sol, sau de-o potriva se va mentine prea mult apa in sol ceea ce va duce la aparitia bolilor si vor putrezi radacinile. Curatarea gazonului de frunze si iarba uscata se va face cu ajutorul unei greble metalice evantai. Grebla evantai nu numai ca va curata foarte bine iarba gazonului de frunze, dar va fi si foarte  atenta cu iarba si nu o va rupe sau deteriora.

4.    Hranim gazonul cu un complex de minerale si ingrasaminte, in special bazate pe fosfor si potasiu. Acest ingrasamant stimuleaza formarea radacinii ierbii, intareste tesutul ierbii, creste rezistenta la ger, stres  si boli. Ingrasamintele pentru gazon care se folosesc toamna nu trebuie sa contina azot, deoarece odata aplicat acesta stimuleaza cresterea lastarilor tineri, iar acestea sunt usor expusi la ger.

5.    De asemenea, puteți efectua aerare. Aerarea permite o mai buna circulare a aerului si ajuta la indepartarea apei din solurile profunde. Deci previne excesul de apa pe gazon in aceasta perioada umeda a anului. Aerisirea se face pe timp insorit si uscat. In gradina o puteti face cu ajutorul unei greble la o adancime de 5-15 cm. Materialul scos trebuie eliminat de pe gazon. 

6.    Toamna este fara indoiala perioada ideala pentru a insamanta, chiar daca prinderea este mai lenta decat primavara. Gazonul rezista mai bine frigului decat lipsei de umiditate, are timpul de a se instala inaintea iernii pentru a creste foarte repede primavara. In plus, gazonul de toamna este mai putin invadat de buruieni decat cel plantat in primavara.

Daca in luna noiembie observam ca iarba nu mai creste din cauza temperaturilor scazute oprim tunderile. In urmatoarele luni, atata timp cat nu a cazut zapada indepartati frunzele de pe iarba gazonului. Pe durata iernii, cand datorita precipitatiilor, cantitatea de apa este crescuta evitati sa pasiti pe gazon.

Primavara veti avea un gazon proaspat si verde! Ne vedem la primavara!

 

 

 

 

vkontakte facebook twitter