Корзина
1 отзыв
Secretele unui gazon perfect!
Производители
Контакты
HIDROSTART
+3736982-02-02Ruslan
+3732200-22-08Fax
+3737920-20-80Ion
Ruslan
МолдоваКишинёв
Карта

Secretele unui gazon perfect!

Secretele unui gazon perfect!

           Secretele unui gazon perfect!

 

    Uneori ni se pare ca gazonul vecinului este mai verde, mai frumos si mai moale.  In acel moment ne suparam ca am pierdut timp si efort pentru a avea si noi un gazon la fel de frumos, dar, din pacate rezultatul nu este deloc cel asteptat.

   Cum sa cresti un gazon ideal cu propriile forte?

   Din pacate, inca nu a fost inventat gazonul de care nu trebuie sa ai grija deloc. Dar specialistii in domeniu au descoperit cateva secrete care te vor ajuta sa cresti un gazon perfect cu cheltuieli reduse.

 

1.     Tunde gazonul des, cu lami bine ascutite. Tunderea frecventa a ierbii, face firul de iarba mai gros, lucru ce nu va permite buruienilor sa creasca. Asigurati-va ca lamile masinii de tuns sunt ascutite, in caz contrar iarba va arata neingrijita si va fi mai vulnerabila la diferite boli.

2.     Nu tunde iarba gazonului prea scurt. Pentru a obtine efectul unui gazon des, iarba trebuie tunsa scurt. Dezavantajul acestei proceduri este faptul ca iarba creste mai repede, necesita mai multa apa si ingrasaminte, iar toate aceste  aspecte complica procesul de ingrijire a gazonului. Cat de scurt trebuie sa tunzi iarba? Mai intii de toate depinde de tipul de iarba de pe gazon. Specialistii recomanda sa tii cont de regula 1:3, nu tundeti niciodata mai mult de o treime din inaltimea firelor de iarba. In cazul in care inaltimea ierbii este de 6 cm, se tunde 2 cm sau mai putin. Daca este nevoie sa tunzi o iarba mai inalta, se tund mai intii varfurile, iar peste cateva zile, timp in care iarba s-a ,,odihnit” se tunde pina la inaltimea dorita. In acest caz iarba trebuie tunsa in doua sau trei etape. Daca tai iarba gazonului in cateva etape cate putin, lasand-o destul de inalta, atunci radacinile ierbii incep sa creasca si sa se adanceasta mai mult in sol. Cu cat radacinile ierbii sunt mai adanci, cu atat mai bine va rezista la boli si va avea nevoie de mai putina apa.

3.     Iarba nu se tunde cand e uda. Daca visul tau este un gazon frumos, a treia regula care te va ajuta sa obtii acest lucru este: nu tunde niciodata iarba uda! Daca iarba este uda, stratul de sol este supus unui ,,stres” si radacinile ierbii gazonului nu pot sa respire. In acest caz iarba va muri, iar pe gazon vor aparea potiuni de iarba uscata care vor arata inestetic.

4.     Gazonul trebuie protejat. Pe gazon trebuie lasate palcurile de iarba taiata acolo unde masina de tuns le-a aruncat. In acest caz poti fertiliza solul prin intermediul acestor ramasite de iarba taiata. Daca tunzi iarba destul de des, atunci resturile de iarba taiate sunt mici si scurte, prin urmare acestea sunt usor asimilate de sol, iar gazonul va arata curat si frumos.

5.     Udarea gazonului trebuie sa fie abundenta, dar nu frecventa. Expertii sunt de parerea ca cea mai mare greseala facuta de majoritatea proprietarilor de gazon este udarea excesiva a gazonului. Udarea abundenta provoaca cresterea excesiva a vegetatiei. Udarea zilnica a gazonului incurca radacinile sa patrunda adanc in sol, de asta gazonul trebuie udat rar, dar din abundenta. Totusi urmareste cu atentie daca gazonul nu necesita udari suplimentare.

Cum sa stii cand gazonul are nevoie sa fie udat?

·        Daca in sol este greu de introdus o surubelnita sau o bara de otel;

·        Daca iarba capata o nuanta usoara de albastru;

·        Daca dupa mersul pe jos pe gazon, iarba nu isi revine la pozitia initiala.

            Cel mai recomandat lucru pentru udarea gazonului este folosirea unui sistem automat de irigare.  Daca nu ai un astfel de sistem, cel mai simplu este sa folosesti un furtun cu pistol sau o stropitoare obisnuita. Specialistii recomanda ca de fiecare data udarea gazonului sa se faca pana la o adancime de 2-3 cm.

6.     Nu udati gazonul pe timp de noapte. Daca doresti un gazon perfect nu lasa iarba uda pe noapte. Inainte de udare, asigura-te ca gazonul va reusi sa se usuce inainte de a se intuneca, pentru ca umiditatea excesiva a ierbii contribuie la dezvoltarea diferitor bolii.

7.     Semanati pe gazon soiuri de iarba groasa, si atunci buruienilor le va fi mai greu sa apara. Gazonul ideal nu trebuie sa contina burieni sau boli, el trebuie sa fie constituit doar din fire de iarba puternice, sanatoase si frumoase. Daca buruienile pe gazon nu sunt multe, atunci le poti indeparta cu maina sau utilizand un dispozitiv de smuls buruieni, acesta este o unelta de gradina, cu cap de metal in forma de gheare de otel, care patrund adanc in sol si prinde radacina de jur imprejur. In acest mod problema cu buruienile este solutionata.

 

Gazonul perfect nu este o misiune imposibila trebuie doar sa tratezi cu grija si dragoste iarba, iar aceasta te va bucura zi de zi cu prospetimea si frumusetea ei.

 

vkontakte facebook twitter